Proiectul „Vedere de pe pod” sau problema migrației privită prin prisma artei teatrale
Proiectul „Vedere de pe pod” sau problema migrației privită prin prisma artei teatrale este implementat de Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu”, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
Scopul proiectului este abordarea prin intermediul teatrului a problemei migrației populației din Republica Moldova, prin montarea și prezentarea inovativă a unei piese din dramaturgia americană contemporană, utilizând noile tehnologii informaționale.
Obiectivele proiectului sunt:
- Promovarea valorilor culturii americane și dezvoltarea repertoriului de spectacole ale Teatrului “B. P. Hasdeu”, prin montarea piesei „Vedere de pe pod” semnată de către dramaturgul american Arthur Miller;
- Abordarea problemei migrației internaționale și consecințelor acesteia pentru societatea moldovenească prin intermediul a cinci reprezentații teatrale însoțite de discuții publice, cu participarea on-line a cetățenilor Republicii Moldova din diasporă;
- Lărgirea audienței de spectatori ai Teatrului „B.P. Hasdeu” și prezentarea spectacolului în principalele orașe din Moldova și on-line pentru diaspora moldovenească;
- Consolidarea capacităților tehnice ale Teatrului „B.P. Hasdeu” prin dotarea cu echipament media și IT pentru transmiterea live a reprezentațiilor teatrale.
Elementul de bază al proiectului este punerea în scenă a piesei de teatru „Vedere de pe pod”, semnată de dramaturgul american Arthur Miller (1915-2005). Piesa este actuală pentru societatea moldovenească deoarece abordează fenomenul migrației internaționale și implicit problemele de integrare ale imigranților în societatea gazdă.
Emigrația populației este o problemă socială majoră a Republicii Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, numărul populației cu reședință în Moldova a scăzut în perioada 2014-2019 cu 228 de mii de persoane, cauza principală fiind migrația populației. O mare parte a cetățenilor moldoveni au emigrat în străinătate în căutarea unei vieți mai bune. Migrația are consecințe negative asupra țării noastre, inclusiv: efectul de brain drain, modificări ale structurii demografice, impactul asupra relațiilor intra-familiale ale migranților etc. Totodată, cei mai mulți migranți se confruntă cu dificultăți și provocări de integrare în țara gazdă.
Proiectul se adresează în mod special cetățenilor moldoveni din diasporă. Ei vor avea ocazia să privească live spectacolul „Vedere de pe pod” și, de asemenea, vor participa la discuțiile publice privind problema migrației și impactul ei.
Inovația de bază a proiectului este utilizarea noilor tehnologii informaționale pentru organizarea și transmiterea live a reprezentațiilor teatrale.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Asociația pentru Integrarea Migranților (AIM) din Paris, Franța, Asociația Moldovenilor “PLAI” din Krefeld, Germania și Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale “ECOU”.
Acest material a fost realizat în cadrul proiectulului „Vedere de pe pod” sau problema migrației privită prin prisma artei teatrale, implementat de Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu” cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Teatrului Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Ambasadei Statelor Unite ale Americii.